Jarná prognóza nastavuje vláde nemilosrdné zrkadlo, tvrdí J. Oravec

05.05.2014 Bratislava

Bratislava 5. mája (TASR) - Napriek dymovým clonám o zrýchlení ekonomického rastu nastavuje jarná prognóza Európskej komisie (EK) politike vlády Roberta Fica nemilosrdné zrkadlo. Tvrdí to prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Ako ďalej uviedol, nezamestnanosť na Slovensku do konca roka 2015 zostane nad hranicou 13 %, investície v ekonomike boli vyššie len vďaka jednorazovým dopadom rozširovania výrobných kapacít v automobilovom priemysle, verejný dlh v roku 2013 aktivoval legislatívu o dlhovej brzde a vláda bude musieť znížiť verejné výdavky, pričom podľa prognózy komisie budú rásť mzdové výdavky vo verejnej správe v dôsledku kolektívnych zmlúv.

"Je to vizitka vlády, ktorá zhoršuje podnikateľské prostredie pre veľkú väčšinu, najmä malých a stredných podnikateľov. A niekoľkým veľkým firmám blízkym vláde prihráva veľké štátne zákazky, z ktorých tieto potom zadržiavajú platby ich dodávateľom z radov živnostníkov, malých a stredných firiem. Je to cesta do slepej uličky, z ktorej je jediné východisko: opäť sa vrátiť k úprimnej a systematickej snahe o zlepšovanie podnikateľského prostredia pre všetkých, nie iba pre vyvolených," povedal na záver Oravec.

Deficit verejnej správy by mal podľa najnovšej prognózy Európskej komisie (EK) zostať pod hranicou 3 % aj v rokoch 2014 a 2015. To znamená, že Slovensko splnilo všetky kritériá a v júni by malo vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu. Pozitívnou správou je podľa MF SR aj vyvážený hospodársky rast, ktorý sa zrýchli na 2,2 % v tomto roku a v budúcom roku má dosiahnuť 3,1 %. Komisia vo svojej prognóze predpokladá aj rast zamestnanosti v tomto i budúcom roku. Zatiaľ čo v roku 2014 by mal počet zamestnaných narásť o 0,5 %, v roku 2015 by to malo byť o 0,6 %. "S tým súvisí aj postupný pokles nezamestnanosti z minuloročnej úrovne 14,2 % na tohtoročných 13,6 %. V budúcom roku by mala nezamestnanosť klesnúť pod 13 %," konštatovalo MF SR.
 

Vyberte región